Intervju med Clara

Barnvakt sedan på Nanny By Tellus

Varför ville du jobba som barnvakt?

Det finns flera anledningar till mitt val av barnvaktstjänst. Den främsta, och mest viktiga, är att jag tycker att det är kul och givande att vara med och arbeta med barn. Det upptäckte jag när jag blev storasyster igen vid 16 års ålder. Jag hjälpte till när mamma och hennes man behövde avlastning. Jag fick ytterligare förståelse och kunskap i arbetet med barn när jag arbetade på förskola efter gymnasiets slut. Anledningen till mitt val av barnvaktstjänst nu, och inte förskola igen, beror på att det passar min livssituation bättre. Nu kan jag ägna mig åt studier på förmiddagarna och arbete som barnvakt på eftermiddagarna.

Vad är det bästa med att jobba som barnvakt?

Det är fint att få möjligheten att möta olika familjer och barn och få vara en del i deras vardag. Det känns också bra att veta att jag kan hjälpa till, exempelvis i en vardag som annars inte gått ihop. Utöver detta är det såklart bäst att vara med barnen. Det är en spännande utmaning få att möta barnets eller barnens behov utifrån ålder och dagsform.

Hur tror du att du underlättar vardagen i familjen som du jobbar hos?

Jag tänker att det kan finnas olika sätt som jag som barnvakt underlättar på. I en familj där jag är regelbundet tror jag att jag kan hjälpa till i ett vardagspussel, ett pussel som kanske inte hade gått ihop annars eller där en annan viktig del hade fått ge vika, så som eventuellt heltidsarbete. Ibland kanske jag underlättar genom att vårdnadshavaren/havarna får tid för sig själv/själva – som är viktigt att få ibland. Det kan säkert finnas många fler anledningar.

Hur brukar ett vanligt barnvaktspass se ut?

Barnvaktspassens längd och innehåll varierar beroende på familjens behov och önskemål samt barnens ålder. Exempelvis kan en familj behöva hjälp regelbundet på eftermiddagarna, medan en annan familj behöver hjälp mer sällan och där tiderna varierar från gång till gång. En ettåring behöver en typ av lek och uppassning, medan en femåring behöver en annan.

Har du några tips på hur man blir en duktig barnvakt?

När jag började arbeta som barnvakt fick fyra ledord följa med mig in i arbetet. Dessa är lyhördhet, nyfikenhet, att vara ansvarstagande samt att ha en god kommunikation med familjen. Lyhördhet och nyfikenhet är viktigt gentemot barnen och deras behov, så som att varva lek och återhämtning. Det är ett viktigt och stort ansvar jag får när jag får hjälpa till med andras barn och att kunna möta det i form av att vara på plats vid förväntade tider är självklart, lika mycket som att se till att barnet/barnen har det bra. Det är också viktigt att ha en god kommunikation med vårdnadshavaren och att komma ihåg att hellre ställa för många frågor än för få om det är något som en upplever behöver förtydligas.

Namn: Clara

Boka barnvakt på 010-178 79 00

Vi hjälper dig igenom alla steg.
Varma hälsningar, Emma

Eller lämna dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig inom 24 timmar

  01. Dina behov och önskemål

  Alla familjer är unika. Vi börjar med ett samtal för att förstå vilka behov just din familj har.

  02. Personlig matchning

  Vi påbörjar en sökning bland våra kvalitetssäkrade barnvakter och presenterar en kandidat utifrån era önskemål.

  03. Möte och vi är igång

  Ni får träffa barnvakten på ett kostnadsfritt och förutsättningslöst första möte hemma hos er. Känns allt bra efter det kan ni sätta igång.

  4.9/5 högst betyg av alla barnvaktsförmedlingar

  Vi är stolta att vårt genuina engagemang ger resultat hos våra kunder vilket märks på våra fina omdömen.

  Läs fler intervjuer