Intervju med Mathilda

Intervju med Mathilda

Hur kom du in på att jobba som barnvakt?

Under sista året på gymnasiet ville jag ha ett extrajobb utöver studierna, och insåg då att arbetet som barnvakt vore perfekt! Anledningarna till att jag valde att arbeta som barnvakt är många, men jag har alltid haft ett stort intresse för barns utveckling och pedagogik. Sedan tycker jag självklart att det också är väldigt roligt. Jag hade dessutom längre erfarenhet av att passa barn privat vilket gjorde att ett barnvaktsjobb blev det självklara valet. Eftersom jag trivs så bra så fortsatte jag även att arbeta deltid som barnvakt nu efter gymnasiet, och det fungerar jättebra att kombinera det med antingen ett till arbete eller studier.

Vad är det bästa med att jobba som barnvakt?

Jag skulle nog säga att det är att få vara med och se hur fort barn utvecklas och lär sig, särskilt under de längre uppdragen. Det är otroligt givande och utmanande på ett roligt sätt där ingen dag är riktigt den andra lik. Jag har även fått möjlighet att arbeta i flera olika familjer, både i kortare och längre perioder, vilket har gjort arbetet ännu mer lärorikt och roligt. Att vara barnvakt är verkligen det perfekta extrajobbet, eftersom det är så anpassningsbart till din egna vardag.

Hur tror du att du underlättar vardagen i familjen som du jobbar hos?

Jag tror jag underlättar vardagen på flera olika sätt i de familjer jag jobbar hos. Olika familjer vill trots allt anlita en barnvakt av olika anledningar. Det kan vara alltifrån att vårdnadshavarna har ett ärende eller vill ha egentid, till att jag hjälper till att hämta på förskolan till de som har heltidsarbete och annars har svårt att hinna med. Det finns som sagt flera olika anledningar men som kan variera mellan olika familjer.

Hur brukar ett vanligt barnvaktspass se ut?

Oftast brukar jag hämta barnen på förskolan på eftermiddagen, för att sedan gå till en lekpark eller gå direkt hem till familjen. Hemma fortsätter lekarna tills vårdnadshavarna kommer hem, och jag brukar även laga mellanmål samt en enklare middag emellanåt. Allt beror självklart på familjens önskemål, därmed också längden på passen och typen av uppassning.

Har du några tips på hur man blir en duktig barnvakt?

Jag skulle framförallt säga att god kommunikation med familjen är en av de viktigaste tipsen, så de både känner att de kan lita på dig samt att du arbetar efter deras behov och önskemål. Därav krävs det stort också ansvarstagande av dig som barnvakt. Sen är det till stor fördel om du är både lekfull och nyfiken så barnen tycker det är kul när du passar dem, kombinerat med att de självklart ska känna sig trygga med dig. Det är också väldigt viktigt att du trivs med att arbeta med barn där jag tror att din inställning är A och O.