Tips på aktivitet med barnen. Baka egna kanelbullar!

Tips på aktivitet med barnen. Baka egna kanelbullar!

Kanelbullensdag

Den 4:e oktober även känd som kanelbullensdag har nått oss och åter igen ser man kanelbullar i nästan varje skyltfönster. Vi har inget emot kanelbullar och har man brist på tid kan man såklart köpa några på vägen hem från förskolan. Har man däremot lite tid över tipsar vi om att man tillsammans med barnen kan baka egna! Perfekt aktivitet för barnen att göra tillsammans med barnvakten. Att baka är både lärorikt, roligt och såklart gott.  Vill man inte frossa i socker mitt i veckan kan man spara bullarna till lördagen så blir det som extra lördagsgodis. Ta det bara försiktigt i köket så ingen bränner sig.

Här kommer ett lite enklare recept som vi hämtat från https://www.ica.se/recept/kanelbullar-5342/

Ingredienser

PORTIONER: 20 st

Deg

  • 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 50 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 dl socker
  • 1 krm salt
  • 8 dl vetemjöl

Fyllning

  • 50 g smör eller margarin
  • 2 tsk malen kanel
  • 1/2 dl socker

Pensling

  • ägg
  • pärlsocker
  1. Deg: Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
  3. Fyllning: Rör matfettet smidigt med socker och kanel till fyllningen.
  4. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30×40 cm (för 20 st). Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
  5. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min.
  6. Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.